Skip to main content

V naši družini je povezanost z morjem način življenja, zato tudi izkušnje in navdih pri izdelovanju jader prihajajo z morja in jadrnic. Sin Dan je unikatno leseno dvojambornico začel graditi leta 2013 pri rosnih šestnajstih in jo končal, ko je dopolnil 21 let. Letos je njegova Cassiopeia praznovala že peti rojstni dan. Je prava lepotica, za nas ena najlepših na Jadranu, zato delim zapis, ki je nastal tik pred krstom jadrnice.

Cassiopeii na pot

Povezanost z morjem je način življenja v naši družini, zato ni čudno, da je Danova želja po samogradnji lesene dvojambornice postala tudi naš skupni izziv.
Od blizu smo spremljali njegov življenjski projekt, mu nudili oporo in se tudi sami veliko naučili o lesenih gradnjah. Številni ste se pridružili in Dana podprli po svojih najboljših zmožnostih. Iskrena hvala vsem. Skupaj smo zaslužni za to, da Cassiopeia v sebi nosi toliko lepote in ljubezni.
Korak za korakom se je pred našimi očmi spreminjala zunanja podoba lesene jadrnice, Dan pa je iz dneva v dan postajal večji mojster: nizal je izkušnje, se iz njih učil, včasih tudi na lastnih napakah, uril ročne spretnosti in utrjeval svoje znanje.
Seveda pa zgodba o mladeniču z lastno jadrnico pri rosnih dvajsetih ni le romantična, vedno obstaja tudi druga plat uspeha. Dana je sredi največje ustvarjalne vneme doletela težka bolezen, da je pristal v bolnici in za nekaj mesecev moral pustiti delo ob strani ter se posvetiti osnovni vrednoti, svojemu zdravju.
Preizkušnja ga je dodatno osebnostno okrepila in želja po skorajšnjem dokončanju jadrnice se je samo povečala. Nadaljeval je z deli na Cassiopeii in prepletal projektne aktivnosti s študijem lesarstva ter vsak mesec dodal novo miljo na poti do cilja. Nepozabni so trenutki ob odstranitvi zaščitne ponjave po nanosu zadnjega sloja bele barve, ko je Cassiopeia zasijala pred nami kot kraljica. Ena sama radost, zadoščenje, ponos in hvaležnost!
Cassiopeia ni bila več gola, dobila je najlepšo obleko. Ljubljena Cassiopeia, ki ji je mladi umetnik z veliko predanostjo vdahnil osebnost in dušo.
Takšno ustvarjalno moč in zmožnost videti naprej lahko poganjata samo velika strast in ljubezen.
Ljubezen do morja, ki se pretaka znotraj nas in izven nas in nas povezuje v krog življenja in ljubezni.
Danči, globok poklon in srečno na vseh tvojih sinjih poteh!